logo

ISSN 0137-2971, e-ISSN 2449-951X

100 punktów za artykuły naukowe!

Zgodnie z Komunikatem Ministra Nauki z 5 stycznia 2024 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych, autorzy za publikację artykułów naukowych w miesięczniku „Materiały Budowlane” z dyscyplin: inżynieria lądowa, geodezja i transport; architektura i urbanistyka; inżynieriamateriałowa; inżynieria chemiczna; inżynieria mechaniczna, a także inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka, otrzymują 100 pkt.

dr hab. eur. inż. Tomasz Błaszczyński, prof. Politechnika Poznańska,Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

Autor do korespondencji e-mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

DOI: 10.15199/33.2015.11.38

W artykule przedstawiono proces rewitalizacji budynku zabytkowego na hotel z minibrowarem. Na podstawie badań geotechnicznych stwierdzono, że pod budynkiem występują trudne warunki (grunt organiczny, wysoki poziom wody gruntowej itd.). Obiekt z konstrukcyjnego punktu widzenia znajdował się w stosunkowo dobrym stanie, jednak z powodu braku bieżących przeglądów i prac konserwacyjnych, stwierdzono znaczne jego zużycie. Wprowadzenie nowoczesnych technologii i rozwiązań naprawczo-zabezpieczających doprowadziło do powstania pierwszego Hotelu z Browarem w Polsce. Te rozwiązania wydają się bardzo trwałe, ponieważ bardzo dobrze funkcjonują już od 10 lat.

Słowa kluczowe: trwałość, rewitalizacja, hotel, minibrowar.

* * *

Durable revitalisation of listed building with modernization for mini-brewery with hotel

The whole revitalisation process of the listed building into the hotel with complex gastronomy development and the brewery is shown in the article. Based on geotechnical research is ascertained that in the ground appear difficult conditions (the organic ground, high ground-water level etc.). The object in structural respect was found in good technical conditions, however for a lack of running inspections and the continuous maintenance showed the large wear. The use of introduced modern technical-technological solutions brought to the first Hotel with the Brewery in Poland. These solutions appeared very durable, because they are working very well since 10 years.

Keywords: durability, revitalisation, hotel, mini-brewery.

 

Literatura :

[1] Badania gruntowe z analizą posadowienia i fundamentów budynku przy ul. Sierocej 3/4 w Poznaniu. Autor T. Błaszczyński z zespołem – czerwiec 2001 r.
[2] Ocena stanu technicznego z analizą możliwości przeprowadzenia proponowanych prac modernizacyjnych.Autor T. Błaszczyński z zespołem – czerwiec 2001 r.
[3] Projekt modernizacji oraz adaptacji wnętrz na cele hotelowo-gastronomiczne zabudowy przy ul. Sierocej 3/4, Stary Rynek 73/74 w Poznaniu. Architektura. Autorska Pracownia Projektowa Sławomir Rosolski Architekt – kwiecień 2001 r.
[4] Projekt modernizacji oraz adaptacji wnętrz na cele hotelowo-gastronomiczne zabudowy przy ul. Sierocej 3/4, Stary Rynek 73/74 w Poznaniu. Konstrukcja. Autor T. Błaszczyński z zespołem – kwiecień 2001 r.
[5] Projekt modernizacji oraz adaptacji wnętrz na cele hotelowo-gastronomiczne zabudowy przy ul. Sierocej 3/4, Stary Rynek 73/74 w Poznaniu. Technologia napraw i zabezpieczeń. Autor T. Błaszczyński z zespołem – kwiecień 2001 r.

Otrzymano: 08.09.2015 r. 

Przeczytaj cały artykuł >>

 

Materiały Budowlane 11/2015, str. 120-122 (spis treści >>)