logo

ISSN 0137-2971, e-ISSN 2449-951X

100 punktów za artykuły naukowe!

Zgodnie z Komunikatem Ministra Nauki z 5 stycznia 2024 r. w sprawie wykazu czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych, autorzy za publikację artykułów naukowych w miesięczniku „Materiały Budowlane” z dyscyplin: inżynieria lądowa, geodezja i transport; architektura i urbanistyka; inżynieriamateriałowa; inżynieria chemiczna; inżynieria mechaniczna, a także inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka, otrzymują 100 pkt.

Open Access (Artykuł w pliku PDF)

Ways of reducing the sound level in the music rehearsal rooms

mgr inż. arch. Karolina Warzocha, Politechnika Krakowska
ORCID: 0000-0001-8552-2315
dr hab. inż. arch. Andrzej K. Kłosak, prof. PK, Politechnika Krakowska
ORCID: 0000-0001-6326-1652

Adres do korespondencji: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

DOI: 10.15199/33.2022.08.01
Oryginalny artykuł naukowy

Streszczenie. W artykule przedstawiono, w jakim stopniu zmiana takich parametrów jak średni współczynnik pochłaniania dźwięku αśr w pomieszczeniu, wielkość pomieszczenia oraz ustawienie muzyków wpływa na spadek poziomu dźwięku w sali prób muzycznych. Przeprowadzone symulacje pozwalają wywnioskować, że dla użytkowników najbardziej odczuwalne spadki poziomów dźwięku generuje zwiększenie powierzchni pomieszczenia. Jednak dopiero uwzględnienie wszystkich trzech działań pozwala osiągnąć bezpieczny dla użytkowników poziom dźwięku zgodnie z ISO 23591:2021 [1] i wyznaczyć wymagane powierzchnie sal prób muzycznych
Słowa kluczowe: poziom dźwięku; sala prób muzycznych; klasyczne instrumenty muzyczne.

Abstract. In this paper to what extent the change of such parameters as the average sound absorption coefficient αav in a room, the size of the room and the positioning of the musicians affect the decrease in the sound level in themusic rehearsal room has been presented. The conducted simulations allow to conclude that the most important is the appropriately selected room area. However, only after taking into account all three effects it is possible to achieve a sound level that is safe for users according to ISO 23591:2021 [1] and to determine the required areas of music rehearsal rooms.
Keywords: sound power level; music rehearsal room; classical musical instruments.

Literatura
[1] ISO 23591:2021; Acoustic quality criteria for music rehearsal rooms and spaces.
[2] Dyrektywa 2003/10/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z 6 lutego 2003 r. w sprawie minimalnych wymagań w zakresie ochrony zdrowia i bezpieczeństwa dotyczących narażenia pracowników na ryzyko spowodowane czynnikami fizycznymi (hałasem).
[3] Jansen EJ, Helleman HW, DreschlerWA, De Laat JA. Noise induced hearing loss and other hearing complaints among musicians of symphony orchestras. International Archives of Occupational and Environmental Health. 2009; 82 (2): 153 – 164.
[4] Pawlaczyk-Łuszczyńska M, Zamojska M, Dudarewicz A, Zaborowski K. Noise – induced hearing loss in professional orchestral musicians.Archives of Acoustics. 2013; 38 (2): 223 – 234.
[5] Phillips SL, Henrich VC, Mace S. Prevalence of noise – induced hearing loss in studentmusicians. International Journal ofAudiology. 2010; 49 (4).
[6] Schmidt JH, Pedersen ER, Paarup HM, Christensen- Dalsgaard J, Andersen T, Poulsen T, Baelum J. Hearing loss in relation to sound exposure of professional symphony orchestra musicians. Ear and Hearing. 2014; 35 (4): 448 – 460.
[7] PietrzakAP.Ocena ekspozycjimuzykówna dźwięk z wykorzystaniem dwukanałowej dozymetrii hałasowej. Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych, PolitechnikaWarszawska 2021; praca doktorska.
[8] Rindel JH. Searching themusical rehearsal room. BNAM-2021, Oslo, Norwegia.
[9]Wenmaekers R, Hak C. A sound level distribution model for symphony orchestras: possibilities and limitations. Psychomusicology: Music, Mind, and Brain 2015; http://dx.doi.org/10.1037/pmu0000069.

Przyjęto do druku: 25.07.2022 r.

 

Materiały Budowlane 08/2022, strona 2-4 (spis treści >>)